środa, 13 sierpnia 2014

SCHAB CAPRESE

Potrzebne:


  • 4 kotlety schabowe
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka pomidorków cherry
  • kilka oliwek lub kaparów
  • pesto pomidorowe 
  • marynata (2 łyżki oliwy, 2 łyżki oleju kujawskiego czosnek+bazylia, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka świeżego oregano, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, soli i pieprzu)
Przygotowanie:
  1. Schab lekko rozbić i zalać mlekiem (żeby mięso skruszało). Odstawić do lodówki na 1 godzinkę.
  2. Odlać mleko, zalać marynatą. Odstawić na 2 godziny.
  3. Usmażyć na patelni z jednej strony na rumiano. 
  4. Kotlety przerzucić na drugą stronę i posmarować pesto, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę posypać pomidorkami cherry (pokrojonymi na ćwiartki) oraz oliwkami/kaparami. 
  5. Po 3 min. przykryć pokrywką i smażyć jeszcze ok. 5 min, aż ser się roztopi. 
Można podać z sałatką śródziemnomorską lub z ziemniakami z wody. Jak kto lubi :) My osobiście wolimy sałatkę :)



SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz