- szpinak (ja użyłam mrożonego) 400g
- ser feta (opakowanie kartonowe ok. 270g)
- 2 małe cebule
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- masło ok. 2 łyżek
- mleko 1,5 szklanki
- mąka 2 łyżki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- makaron lasagne
- mozzarella 1 kulka
- ser żółty tarkowany
- Zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę na małej ilości oleju, najlepiej w garnku. Dodać zamrożony szpinak.
- Rozmrozić szpinak i poczekać aż od paruje woda. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę oraz jajko (dzięki temu lasagna będzie sztywniejsza)
- Jak woda wyparuje dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać wszystko.
Beszamel:
- Powoli roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką.
- Stopniowo dodawać mleko, nadal mieszając.
- Jeżeli ma masę gęstej śmietany, bez grudek, można doprawić.
Następnie:
- Do naczynia żaroodpornego na dno wlać troszkę sosu beszamelowego.
- Ułożyć pierwszą warstwę makaronu.
- Następnie ułożyć szpinakowy farsz , na to makaron i znów sos beszamelowy.
- Czynność 3. powtórzyć z 2-3 razy. Na wierzch ułożyć makaron polać resztą sosu beszamelowego.
- Ułożyć na górze plastry mozzarelli i upruszyć żółtym serem.
- Wstawić do pieca na góra/dół 190 st. C - około 35 min
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz