Potrzebne:
- kilka kromek chleba (może być czerstwy jak w oryginalnym przepisie) / bagietka
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- bazylia świeża 4 listki
- oregano świeże kilka listków
- pieprz świeżo mielony
- sól
Przygotowanie:
Pieczywo:
Na dwa sposoby: Chleb/bagietkę można nasmarować lekko oliwą i natrzeć czosnkiem (jak w oryginalnym przepisie) albo posmarować cienko masełkiem czosnkowym (metoda szybka, jak już masz masełko kupione, bądź zrobione). Pieczywo wstawić do piekarnika na 7-9 min. w temp. 180 st. C. Ew. można podsmażyć pieczywo na suchej patelni teflonowej (opcja dobra jak ktoś nie ma piekarnika, albo po prostu tańsza).
Mieszanka pomidorowa:
Posiekać drobno czosnek, który został, bazylię i oregano. Posiekać pomidory i połączyć. Sól i pieprz do smaku.
Gotowe do smarowania pieczywa :)
Ja wszystko posiekałam w blenderze z opcją siekania. Zaoszczędziłam czas, lecz mieszanka wyszła wodnista i musiałam odcedzić. |
Inne wersje:
Można dodać posiekaną mozzarellę, albo parmezan. Cebula zamiast czosnku. Bez problemu można tu improwizować lecz pozostając we Włoskich smakach :)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz