poniedziałek, 21 lipca 2014

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

Bruschetta (wym. brusˈketta) – rodzaj Włoskiej przekąski.

Potrzebne:

  • kilka kromek chleba (może być czerstwy jak w oryginalnym przepisie) / bagietka
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia świeża 4 listki
  • oregano świeże kilka listków
  • pieprz świeżo mielony 
  • sól

Przygotowanie:

Pieczywo:
Na dwa sposoby: Chleb/bagietkę można nasmarować lekko oliwą i natrzeć czosnkiem (jak w oryginalnym przepisie) albo posmarować cienko masełkiem czosnkowym (metoda szybka, jak już masz masełko kupione, bądź zrobione). Pieczywo wstawić do piekarnika  na 7-9 min. w temp. 180 st. C. Ew. można podsmażyć pieczywo na suchej patelni teflonowej (opcja dobra jak ktoś nie ma piekarnika, albo po prostu tańsza).

Mieszanka pomidorowa:
Posiekać drobno czosnek, który został, bazylię i oregano. Posiekać pomidory i połączyć. Sól i pieprz do smaku. 
Gotowe do smarowania pieczywa :) 

Ja wszystko posiekałam w blenderze z opcją siekania. Zaoszczędziłam czas, lecz mieszanka wyszła wodnista i musiałam odcedzić. 

Inne wersje:

Można dodać posiekaną mozzarellę, albo parmezan. Cebula zamiast czosnku. Bez problemu można tu improwizować lecz pozostając we Włoskich smakach :) 

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz