Potrzebne:
NA 4 PORCJE
- 2 piersi z kurczaka
- śmietana kremówka (36%, 30%) 300 ml
- ser gorgonzola ok.100g
- dojrzała gruszka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz świeżo mielony
- świeży rozmaryn (może być bez albo z ziołami prowansalskimi)
Przygotowanie
- Rozkroić piersi z kurczaka (tak, żeby były cieńsze). Posolić, popieprzyć i odstawić na 30 min (można od razu).
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać piersi.
- Na kurczaku poukładać pokrojoną, dojrzałą gruszkę. Jeżeli nie jest dojrzała, wystarczy pokroić cieniej.
- Na gruszki pokruszyć gorgonzole, wycisnąć 2 ząbki czosnku, posypać pieprzem i solą.
- Zalać śmietanką (ja dałam dość dużo, bo ryż musi być w nim zamoczony) i dorzucić kilka listków rozmarynu.
- Piec około 40min (zależy od grubości piersi, im grubsze tym więcej minut) w piekarniku góra/dół 180 st. C.
W między czasie ugotować ryżu 2 woreczki i gotowe !! :)
TADAAAAM !!!
życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz