poniedziałek, 21 lipca 2014

PIERSI Z KURCZAKA Z GRUSZKĄ W GORGONZOLI

Potrzebne:

NA 4 PORCJE
  • 2 piersi z kurczaka
  • śmietana kremówka (36%, 30%) 300 ml
  • ser gorgonzola ok.100g
  • dojrzała gruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • świeży rozmaryn (może być bez albo z ziołami prowansalskimi)

Przygotowanie


  1. Rozkroić piersi z kurczaka (tak, żeby były cieńsze). Posolić, popieprzyć i odstawić na 30 min (można od razu). 
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać piersi.
  3. Na kurczaku poukładać pokrojoną, dojrzałą gruszkę. Jeżeli nie jest dojrzała, wystarczy pokroić cieniej. 
  4. Na gruszki pokruszyć gorgonzole, wycisnąć 2 ząbki czosnku, posypać pieprzem i solą.
  5. Zalać śmietanką (ja dałam dość dużo, bo ryż musi być w nim zamoczony) i dorzucić kilka listków rozmarynu. 
  6. Piec około 40min (zależy od grubości piersi, im grubsze tym więcej minut) w piekarniku góra/dół 180 st. C.
W między czasie ugotować ryżu 2 woreczki i  gotowe !! :) 


TADAAAAM !!! 

życzę smacznego ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz