Ciasto :
- mąka 0,5 kg + do posypywania
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- Proponuje ciasto zacząć wyrabiać w misce ( mniej sprzątania).
- Kiedy składniki się połączą, posypujemy blat mąką i wyrzucamy ciasto.
- Wyrabiamy i ... nie wałkujemy całości ( więcej roboty). Odrywamy kawałki i robimy kulki, które następnie wałkujemy.
Farsz:
- szpinak (ja użyłam mrożonego) 400g
- ser feta (opakowanie kartonowe ok. 270g)
- 2 małe cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- Zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę na małej ilości oleju, najlepiej w garnku, by później dodać zamrożony szpinak.
- Rozmrozić szpinak i poczekać od paruje woda. Doprawić solą i pieprzem.
- Jak woda wyparuje dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać wszystko.
- Jak ostygnie jest gotowe. Warto wybierać farsz małą łyżeczką by było wygodnie.
No to lepimy ...
Uprzednio wstawić duży gar osolonej lekko wody. Wrzucić gotowe pierogi i poczekać aż wypłyną. Są u góry? Już gotowe ! Wyciągamy cedzakiem.
Dodatkowo:
Ja okrasiłam bułką tartą na maśle. Można oczywiście okrasić cebulką albo skwarkami albo lekko obtłuścić masełkiem. W każdej formie wychodzą pyszne :)
SMACZNEGO!
Z tych artykułów wyszło mi około 35 pierogów. Postanowiłam zostawić na jutro. Pierogi się zlepiają... , żeby temu zapobiec należy wysmarować je masłem lub olejem i wrzucić do miseczki albo woreczka i schować do lodówki. Na drugi dzień powtórzyć czynność z gotowaniem. Uwaga, żeby były ciepłe, a nie rozgotowane ! :)
Można też zamrozić w ten sam sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz