wtorek, 2 września 2014

PIECZONA SZYNKA Z DZIKA

Potrzebne:


  • szynka z młodego dzika (ok. 2kg)
Marynata do peklowania :
  • 3 litry wody
  • 5 pokruszonych liści laurowych
  • 15 ziaren jałowca 
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka roztartego majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli morskiej
Marynata/bejca do pieczenia:
  • 3 łyżeczki musztardy (ostrej)
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

  1. Szynkę dokładnie umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy (marynata do peklowania). Z czego czosnek pokroić w plastry, liście laurowe pokruszyć, owoce jałowca lekko rozgnieść). Odstawić do lodówki na 2-3 dni.
  2. Wyciągnąć szynkę z wody i osuszyć, przy czym nie płukać z oblepionych przypraw. 
  3. Natrzeć bejcą (wszystkie składniki wymieszać razem w miseczce) i włożyć do naczynia żaroodpornego / brytfanny. 
  4. Można obsmażyć szynkę na patelni na masełku, żeby zamknąć pory. Wtedy mięso w środku jest bardziej soczyste. Ja nie miałam czasu, więc pominęłam ten krok :) Też wyszła dobra :) 
  5. Szynkę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st C. góra/dół , pod przykryciem około 1h na 1kg mięsa. Czyli około 2 h :)
  6. Po 2h wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze szynkę na 5 min. Będzie bardziej soczysta.



1 komentarz:

  1. Swietnie wyglada :) Też lubie dziczyzne i nie rozumiem, jak ludzie mówia ze jej nie lubią , a nawet nie próbowali. A niektórzy po prostu spróbowali źle zrobioną. szkoda, nie wiedzą co traca. Zdrowa, dietetyczna i smaczna :)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń